down left right up arrow-outline bubble clock couch dentist file mail ot phone pin wifi facebook Ga naar content

Orthodontie

De orthodontie, het recht zetten van tanden en kiezen, heeft de laatste twintig jaar een enorme plaats ingenomen binnen de Nederlandse tandheelkunde. Er is tegenwoordig steeds meer vraag naar het reguleren van de tanden en kiezen, zowel bij kinderen als volwassenen. 

Wij helpen u graag aan een mooi en gezond gebit

Wij behandelen in onze praktijk zowel kinderen als volwassenen maar hebben ook een samenwerking met de gerenomeerde orthodontisten in de regio.

Veel mensen denken dat een beugel alleen maar tanden 'rechtzet'. Dit is gedeeltelijk waar: aan het eind van de behandeling heb je mooie rechte tanden, en passen ze goed op elkaar. Er komt echter meer bij kijken dan alleen het verplaatsen van tanden. Ook je kaken moeten in een goede positie worden gebracht en er moet een evenwicht komen tussen het gebit, de tong, de wangen en de lippen.

Voordat een behandeling wordt opgestart kijken we naar het gebit en naar het gezicht, we maken röntgenfoto's en gipsmodellen, en beoordelen of de kaken nog zullen groeien.

Bij de meeste orthodontische behandelingen worden verschillende soorten beugels gebruikt. Als alles volgens plan verloopt is er aan het eind van de behandeling een mooi en stabiel gebit. De behandeling kan enkele maanden tot een paar jaar duren.


Soorten beugels

Er zijn veel soorten beugels welke in verschillende gevallen afzonderlijk of met elkaar gecombineerd gedragen kunnen worden. Dit is afhankelijk van welk resultaat je moet bereiken ermee. Een aantal door mij veel gebruikte beugels worden hier gepresenteerd. Natuurlijk zijn er nog veel andere soorten beugels waarover ik graag meer uitleg geef indien gewenst.

Vaste apparatuur
Heet ook wel brackets of slotjes(beugel).
Bij deze beugel zijn op de tanden en kiezen metalen slotjes (brackets) geplakt. In deze brackets zit een sleuf waardoor een boogje langs alle tanden wordt aangebracht. Deze boog wordt vastgezet met elastiekjes die we in veel kleurtjes hebben.

Werking: de vorm van het aangebrachte draadje vormt langzaam de tandboog. Door elastiekjes op bepaalde plaatsen aan te brengen kun je spleetjes sluiten en tanden en kiezen verplaatsen. De vaste beugel kan worden gecombineerd met alle andere hier besproken beugels.

Buitenbeugel
Heet ook wel headgear, neckgear, buitenboordbeugel.
De buitenbeugel bestaat uit een metalen gedeelte en een petje of een nekband. Het metalen gedeelte heeft twee binnenbogen en twee buitenbogen. De binnenbogen worden in de mond in buisjes geschoven die op de bovenkiezen vastzitten. De buitenbogen steken langs de wangen aan de buitenkant van de mond. Daaraan wordt het trekkende gedeelte van de beugel (een petje of een nekband) vastgemaakt.

Werking: de kracht die door de buitenbeugel op de kiezen wordt gezet duwt de kiezen naar achteren. Dit resulteert in verplaatsing van de kiezen naar achteren of remming van de groei van de bovenkaak naar voor.

Activator
Heet ook wel blok(beugel), dubbeldekker.
De activator is een beugel die de onderkaak naar voren houdt. Hij bestaat uit een kunststof blok waarin de vorm van het boven en ondergebit zijn uitgespaard.

Werking: door het naar voren houden van de onderkaak bij groeiende kinderen wordt het ondergebit op de onderkaak wat naar voren gebracht en door de reactiekracht op het bovengebit worden het bovengebit en de bovenkaak wat naar achteren verschoven. Ook kan er door aanpassing in het kaakgewricht een lichte voorwaartse verplaatsing van de onderkaak plaatsvinden. De activator kan worden gecombineerd met een buitenboordbeugel en met vaste apparatuur.

Hyrax (expansiebeugel voor de bovenkaak)
Heet ook wel: spin, sutuurexpansie, (rapid palatal) expander.
Deze beugel wordt gebruikt om de bovenkaak een bredere basis te geven. De beugel bestaat uit een uitschroefbaar element dat tussen bevestigingsringen is gesoldeerd die om de linker en rechterkiezen heen worden geplaatst.

Werking: door het uitdraaien van de schroef worden de kiezen links en rechts uit elkaar geduwd. Dit heeft als gevolg dat de linker en rechterbovenkaak van elkaar gaan wijken. Dit gebeurt ter plaatse van de vezelige verbinding in het midden van het verhemelte. In veel gevallen is dat wijken van de twee kaakhelften te zien aan een spleet tussen de middelste boventanden (dat blijft niet zo). Het uitdraaien van de verbredingschroef gebeurt een of twee keer per dag thuis. Gemiddeld is dat gedurende 3 tot 5 weken nodig. Na de verbreding moet de hyrax nog minimaal 3 maar liever 6 maanden in de mond blijven zitten om het resultaat te stabiliseren. In deze stabilisatiefase kan de hyrax worden gecombineerd met een buitenbeugel of een vaste beugel.

Clear Overlay
Als er slechts een kleine correctie gedaan hoeft te worden is het in sommige gevallen ook mogelijk om een behandeling uit te voeren met een uitneembare beugel welke bijna niet te zien is als je hem draagt. Met behulp van vrijwel onzichtbare hoesjes die over de tanden en kiezen schuiven wordt de gebitsafwijking gecorrigeerd. Deze techniek is uiterst comfortabel omdat deze beugel met eten en tandpoetsen uitgedaan kan worden.

Helaas kan een clear overlay niet altijd worden gebruikt, want ook dit systeem heeft zijn beperkingen. Daarom zal eerst moeten worden overlegd wat het gewenste behandeldoel is. Daarna kunnen we beoordelen of dit binnen de mogelijkheden van de clear overlay past.

AirSmile®
Naast de bekende slotjesbeugel is er ook een beugel die uitneembaar en nagenoeg onzichtbaar is.
Ideaal voor iedereen die liever een beugel uit het zicht heeft!

Bij deze orthodontische behandeling worden de op maat gemaakte beugels elke twee weken vervangen door een nieuwe set.
Afdrukname geschied middels digitale een mondscanner.
Bespreken 3D-digitaal behandelplan.
Plaatsing eerste AirSmile.
Periodieke controle en plaatsing van de vervolg sets.

RETENTIE
Vlak na de beugelbehandeling willen de tanden zeker terug naar hun oude plaats. Door een goede tandboog te maken, en een goede beet te bereiken werken we tijdens de behandeling al aan een stabiel resultaat. De beugel mag er daarom niet te snel uit. Als de beugel eruit gaat komt er dus altijd een retainer voor in de plaats om te zorgen dat ze op hun plaats blijven.
  1. Vaste retentie-apparatuur in de vorm van een spalk. Deze gebruiken we vaak voor de ondertanden. Dit is een metalen draadje dat achter de tanden met composiet wordt vastgelijmd. De spalk laten we het liefst zo lang mogelijk zitten. Omdat een vaste spalk achter de boventanden vaak erg kwetsbaar is gebruiken we deze voor de boventanden zelden.
  2. Uitneembare retentie-apparatuur bestaat in 2 vormen: een kunststof plaat met metalen boog voor de tanden, of een 'onzichtbare retainer'. Dit is een dun doorzichtig hoesje dat strak over de tanden past (zoals de clear overlay). Uitneembare retentie-apparatuur kan op termijn (geleidelijk) minder worden gedragen. Als je de retainer helemaal niet meer draagt loop je het risico dat de tanden weer een beetje gaan schuiven. Wil je het resultaat behouden? Dan raden wij je aan om de retainer nog wekelijks te dragen.
Kosten
Tandzorg Centrum Ermelo hanteert de NZa tarieven. Dit zijn de meest voorkomende tarieven voor orthodontie uit de Tarievenlijst Tandheelkunde. Bekijk de actuele tarieven.

Wat betaalt de verzekering?
Elke verzekeraar heeft unieke pakketten. De vergoeding hangt dus af van uw verzekeringspolis. U kunt het best voor de behandeling uw verzekeringsvoorwaarden controleren of met uw tussenpersoon overleggen.
Maak een afspraak   Bel: 0341 - 55 40 48